top of page

Μεταχειρισμένα με... βούλα

Η ΑΓΟΡΑ μεταχειρισμένου αυτοκινήτου έκρυβε πάντοτε πολλούς κινδύνους. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος έκανε έναν στοιχειώδη έλεγχο στο αυτοκίνητο με έναν δικό του μηχανικό και ο έμπορος που το πουλούσε δεν έδινε καμία επίσημη εγγύηση που να τον δεσμεύει για την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου. Η τύχη αναλάμβανε τα υπόλοιπα και, όπως φαίνεται, δεν βοηθούσε επαρκώς. Ο καθένας μας μπορεί να εντοπίσει στο περιβάλλον του αγοραστές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που ανακάλυψαν στην πορεία σοβαρές βλάβες οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να εντοπισθούν με πρόχειρο έλεγχο και επιβάρυναν τελικά τον κάτοχο του αυτοκινήτου με σημαντικό επιπλέον κόστος.

Στην αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου παρουσιάστηκε πρόσφατα μια καινοτομία η οποία προέρχεται από την εμπλοκή των επισήμων αντιπροσωπειών μέσω των εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων τους στην αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Οι επίσημοι αντιπρόσωποι (ντίλερ) με την κάλυψη των εταιρειών που αντιπροσωπεύουν έχουν δημιουργήσει δίκτυα πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα αυτά έχουν ελεγχθεί με τη βοήθεια της επίσημης αντιπροσωπείας, έχουν κοστολογηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς και παρέχουν στους αγοραστές εγγύηση ενός χρόνου. Π.χ. μπορείτε να βρείτε μέσω των εντύπων διαφημιστικών καταχωρήσεων από τους επίσημους διανομείς της Renault, της Fiat, της Opel, της Toyota και άλλων εταιρειών μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Η εγγύηση που δίνεται δεν έχει σχέση με τις εγγυήσεις των αντιπροσωπειών που ισχύουν για τις αγορές των καινούργιων αυτοκινήτων. Στην ουσία είναι ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν κάνει οι διανομείς με ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες συνήθως προτείνονται από τις επίσημες αντιπροσωπείες και προστατεύουν τον καταναλωτή για την ομαλή λειτουργία του μεταχειρισμένου από έξι μήνες ως ένα χρόνο. Στα συμβόλαια αυτά οι συμβαλλόμενοι είναι ο αγοραστής, η ασφαλιστική εταιρεία και ο διανομέας, ο οποίος έχει χρηματοδοτήσει και το συμβόλαιο. Οι επίσημες αντιπροσωπείες εμπλέκονται με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μόνο στη σύνταξη των όρων του και υποδεικνύουν τον ασφαλιστικό φορέα με τον οποίο είναι υποχρεωμένος να συνεργασθεί ο διανομέας. Ταυτόχρονα παρέχουν στους επίσημους διανομείς τους τεχνογνωσία όσον αφορά τις επισκευές και την επιλογή των μεταχειρισμένων και διαθέτουν στην υπηρεσία των καταναλωτών τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία τους για τις επισκευές που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγγύησης.

Ενας καταναλωτής που αγοράζει μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με την εγγύηση π.χ. της Fiat, σε περίπτωση βλάβης, όταν βρίσκεται μέσα στην εγγύηση, μπορεί να επισκευάσει το αυτοκίνητό του χωρίς να επιβαρυνθεί με κανένα κόστος στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της αντιπροσωπείας υπό την προϋπόθεση ότι η βλάβη του καλύπτεται από τους όρους του συμβολαίου. Συνήθως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια καλύπτουν βλάβες που παρουσιάζονται στη μηχανή, στον συμπλέκτη, στο σύστημα διεύθυνσης, στο σύστημα των φρένων, στο κιβώτιο ταχυτήτων, στις αναρτήσεις, στους πίσω άξονες, στα ηλεκτρικά εξαρτήματα, εκτός από την μπαταρία και τον κλιματισμό. Δεν καλύπτουν τα αναλώσιμα υλικά, το αμάξωμα και τις βαφές, την εξωτερική και την εσωτερική διακόσμηση, τις πόρτες, τις κλειδαριές και τα λάστιχα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου, εκτός από την τεχνική κάλυψη, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια δίνουν και άλλες παροχές στους καταναλωτές. Π.χ. η Renault σε όσους αγοράσουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από τους επίσημους αντιπροσώπους της δίνει τη δυνατότητα να νοικιάσουν δωρεάν αυτοκίνητο αν η επισκευή τους διαρκέσει πάνω από μία ημέρα, όπως και κάλυψη για διανυκτέρευση μέχρι ποσού 20.000 δρχ. και κάλυψη για τη ρυμούλκηση του αυτοκινήτου μέχρι ποσού 30.000 δρχ. Αν ο καταναλωτής θέλει να εξακολουθεί να καλύπτεται από τις παροχές του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και μετά τη λήξη του, μπορεί να το ανανεώσει μέσω του διανομέα από τον οποίο αγόρασε το αυτοκίνητο πληρώνοντας την όποια επιβάρυνση αυτό έχει.

Οι διανομείς που δραστηριοποιούνται στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με τη συμμετοχή των επισήμων αντιπροσωπειών ακολουθούν και στην αγορά του μεταχειρισμένου την ίδια χρηματοδοτική πολιτική που ακολουθούν οι επίσημες εταιρείες που αντιπροσωπεύουν. Οι καταναλωτές που επισκέπτονται τα κέντρα μεταχειρισμένου αυτοκινήτου για να πουλήσουν το αυτοκίνητό τους πρέπει να γνωρίζουν ότι η συναλλαγή τους ακολουθεί στις περισσότερες περιπτώσεις τον κανόνα της ανταλλαγής. Τα περισσότερα κέντρα αγοράζουν το αυτοκίνητο με την προϋπόθεση ότι ο πωλητής θα αγοράσει καινούργιο της εταιρείας που αντιπροσωπεύουν. Ετσι η συμφωνημένη τιμή του παλιού συμψηφίζεται με την τιμή του καινούργιου. Σε ειδικές περιπτώσεις, όταν πρόκειται για αυτοκίνητο με μεγάλη εμπορικότητα και μεγάλη αξία, δίνουν χρήματα στο χέρι.

Η Toyota στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων δημιούργησε την Τ-Auto Trust ΑΕ, η οποία είναι μέλος του ομίλου Inchape, όπου ανήκει η Toyota, και εξειδικεύεται στην αγοραπωλησία των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Οπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής τής Τ-Auto Trust κ. Γ. Βρεττός, «η Τ-Auto Trust σε όλα τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που διαθέτει δίνει την επίσημη εγγύηση της Toyota και η εγγύηση αυτή είναι η ίδια ακριβώς που δίνουμε και στα καινούργια μας αυτοκίνητα. Ο αγοραστής ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου έχει ακριβώς τα ίδια πλεονεκτήματα που δίνει η εγγύηση ενός καινούργιου. Η αγορά συνοδεύεται από το πιστοποιητικό εγγύησης και συντήρησης μεταχειρισμένουαυτοκινήτου, με το οποίο μέσω των εξουσιοδοτημένων συνεργείων της Toyota υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση της πορείας του αυτοκινήτου».

Για την ανάμειξη των επισήμων αντιπροσωπειών στην αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου ο γενικός επιθεωρητής δικτύου της Renault κ. Σ. Ρίζος επισημαίνει: «Η Renault είναι η πρώτη αντιπροσωπεία που αναμείχθηκε στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων παρέχοντας υψηλής ποιότητος υπηρεσίες. Ο πελάτης που αγοράζει μεταχειρισμένο αυτοκίνητο έχει την πλήρη κάλυψη του δικτύου της Renault. Η εγγύησή μας καλύπτει τον πελάτη για ένα χρόνο. Μετά τον χρόνο, αν ο πελάτης θέλει, έχει τη δυνατότητα να ανανεώσει το συμβόλαιό του πληρώνοντας γι' αυτό 70.000 δρχ., με την προϋπόθεση ότι το αυτοκίνητό του εξακολουθεί να έχει ηλικία μέχρι και επτά ετών».


Featured Posts
Archive
No tags yet.
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Search By Tags
bottom of page