Nissan (Skyline) GT-R: Godzilla και ξερό ψωμί! (VIDEO)
Πόσοι... Godzilla μπορούν να χωρέσουν σε μια φωτογραφία;
Αποτελεί, ίσως, το μοναδικό σκληροπυρηνικό supercar που έχει κατασκευάσει ποτέ ιαπωνικό εργοστάσιο.
Έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο και πολλά πανάκριβα και πολυδιαφημισμένα υπεραυτοκίνητα τρέμουν και μόνο στο άκουσμά του.
Είναι ίσως το πιο “αλήτικο” supercar που υπάρχει, μια καλορυθμισμένη μηχανή παραγωγής αδρεναλίνης, και το μοναδικό που είναι αναγνωρίσιμο απλά και μόνο από το -ιδιαίτερο- παρατσούκλι του: Godzilla...
Το είδαμε να πρωταγωνιστεί σε αρκετές ταινίες του πετυχημένου σήκουελ Fast and the Furious αποτελώντας μια μηχανή που... σκοτώνει κάθε αντίπαλο στις αυτοσχέδιες, παράνομες κόντρες που διεξάγονται στην πόλη ή στα περίχωρα, όταν η νύχτα πέφτει και οι ήχοι από τα "πειραγμένα" γεμίζουν την ατμόσφαιρα...
Tα GT-R στο Fast&Furious The Fast and the Furious / 1995 Nissan Skyline GT-R R33 2 Fast 2 Furious / 1999 Nissan Skyline GT-R R34 The Fast and the Furious: Tokyo Drift / 1996 Nissan Skyline GT-R R33 Fast & Furious / 2002 Nissan Skyline GT-R R34 Fast Five (Fast & Furious 5: Rio Heist) / 1971 Nissan Skyline GT-R KPGC10
Αφορμή για το μίνι αφιέρωμα αποτέλεσαν οι φωτογραφίες στις οποίες μπορείτε να δείτε την εξέλιξη του “τέρατος”...
Ξεκίνησε το 1969 ως Skyline GT-R. Το Skyline ήταν μοντέλο της Prince που πρωτοκυκλοφόρησε το 1955. Η γκάμα περιελάμβανε διάφορα είδη αμαξώματος, από coupé, sedan, station wagon, μέχρι crossover, convertible και pickup.
Το 1969, τρία χρόνια μετά τη συγχώνευση της Prince με τη Nissan, κυκλοφόρησε το πρώτο Skyline GT-R (όπου GT-R - Gran Turismo Racer), ένα τετράπορτο sedan με 2λιτρο κινητήρα που απέδιδε 160 ίππους στις 7.000 σ.α.λ και 177 Νm ροπής στις 5.600 σ.α.λ. Η δύναμη περνούσε στους πίσω τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου 5 σχέσεων. Τον Μάρτιο του 1971 κυκλοφόρησε και σε coupe αμάξωμα.
Η δεύτερη γενιά του Skyline GT-R εμφανίστηκε το 1973 και έμεινε στην παραγωγή για μόλις μια χρονιά. Είχε coupe αμάξωμα, δισκόφρενα και στους τέσσερις τροχούς, αλλά δεν είχε την ίδια εμπορική επιτυχία λόγω της παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης που ξέσπασε εκείνη τη χρονιά.
Χρειάστηκε να περάσουν 16 χρόνια μέχρι να έρθει η επόμενη γενιά που κυκλοφόρησε το 1989 σε δίπορτο κουπέ αμάξωμα και έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1994. To Skyline GT-R εκείνης της περιόδου ήταν γνωστό με την κωδική ονομασία R32. Ήταν τετρακίνητο και χρησιμοποιούσε έναν νέο κινητήρα εξακύλινδρο twin turbo 2,6 λίτρων που απέδιδε περί τους 276 ίππους και 361Nm ροπής. Στην αγωνιστική του έκδοση, όπου οι μηχανικοί της Nissan είχαν εξελίξει και κατασκευάσει νέο μπλοκ και νέο καπάκι κινητήρα, η απόδοση έφτανε στη μέγιστη τιμή της τους 650 ίππους!
Tον Ιούλιο του 1989 το περιοδικό "Wheels" της Αυστραλίας ήταν αυτό που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το παρανόμι "Godzilla" -εμπνευσμένο από το ομώνυμο τέρας- για να χαρακτηρίσει το Skyline GT-R. Ήταν τόσο πετυχημένο που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα...
Το 1995 ήρθε η τέταρτη γενιά, με την κωδική ονομασία R33. Διαθέσιμο σε κουπέ και σεντάν αμάξωμα, το νέο GT-R Skyline χρησιμοποιούσε σχεδόν ίδιο κινητήρα με τον προκάτοχό του (R32). Η παραγωγή του ολοκληρώθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1998. Τον Νοέμβριο του '97 είχε κυκλοφορήσει μια ειδική έκδοση εξελιγμένη από το αγωνιστικό τμήμα της Nissan, Nismo, με την ονομασία 400R.
Με τις απαραίτητες τροποποιήσεις, η απόδοση του μοτέρ, το οποίο είχε αυξημένη χωρητικότητα στα 2,8 λίτρα (από 2,6), εκτοξεύτηκε στους 400 ίππους (και 470Nm ροπής) και μπορούσε πολύ εύκολα να φτάσει τους 500 με κάποιες ρυθμίσεις στα turbo. Η Nismo είχε θέσει ως στόχο την παραγωγή 100 400R, αλλά τελικά η παραγωγή σταμάτησε στα 44...
Τον Γενάρη του 1999 κυκλοφόρησε η πέμπτη γενιά με την κωδική ονομασία R34. Υπήρχαν διάφορες εκδόσεις, με τα βασικά χαρακτηριστικά του κινητήρα πάντως να μην αλλάζουν.
Το τελευταίο μοντέλο της γενιάς, ήρθε τον Φλεβάρη του 2002 και ονομαζόταν Skyline R34 GT-R Nür. Όπου Nur, η φημισμένη πίστα του Nurburgring, που αποτέλεσε και το βασικό πεδίο εξέλιξης του εν λόγω μοντέλου. Mε αναβαθμίσεις στα turbo η απόδοση έφτανε εύκολα τους 330 ίππους, ασχέτως αν η εταιρεία δήλωνε επίσημα μέγιστη ισχύς 276 ίππους.
To αυτό ισχύει για όλα τα μοντέλα των '90s. Δηλαδή η Nissan δήλωνε μικρότερη ισχύ από αυτή που πραγματικά απέδιδε το αυτοκίνητο. Αυτό γινόταν λόγω της συμφωνίας κυρίων που είχαν κάνει οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες ώστε να μην βγάζουν στην παραγωγή αυτοκίνητα με απόδοση που ξεπερνά τους 276 ίππους...
Το τέλος της παραγωγής της σειράς R34 σηματοδότησε και το τέλος μιας εποχής καθώς η Nissan αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει ξανά στα επόμενα GT-R το όνομα Skyline.
To 2007, λοιπόν, παρουσιάστηκε το νέο GT-R (R35) στο Tokyo Motor Show. Ήταν το πρώτο GT-R στην ιστορία που διατέθηκε προς πώληση σε όλο τον κόσμο.
Ο νέος V6 twin turbo κινητήρας 3,8 λίτρων απέδιδε 485 ίππους στις 6.400 σ.α.λ. και 588Nm ροπής στα μοντέλα που κατασκευάστηκαν από το 2007 έως και το 2010. Στα μοντέλα από το 2010 και έπειτα ο κινητήρας δέχθηκε κάποιες αναβαθμίσεις με αποτέλεσμα η απόδοση να αυξηθεί στους 523 ίππους @ 6.400 σ.α.λ με τη ροπή να φτάνει στη μέγιστη τιμή της τα 612Nm.
Από το 2012 και μετά, τα GT-R έχουν αυξημένη απόδοση που φτάνει στους 542 ίππους με τη ροπή να αγγίζει τα 628Nm.
Για το 2015, η Nissan παρουσίασε μια σπέσιαλ έκδοση την οποία επιμελήθηκε η Nismo, με απόδοση που ξεπερνά τους 600 ίππους. Οι αναβαθμίσεις βέβαια δεν περιορίζονται μόνο στο μοτέρ. Επεκτείνονται στο σύστημα μετάδοσης, το αμάξωμα, την ανάρτηση, τους τροχούς, το σύστημα πέδησης. Αυτή η έκδοση με τον δοκιμαστή της Nissan, Michael Krumm, στο μπάκετ γύρισε το 2013 την «πράσινη κόλαση» του Nürburgring σε μόλις 7:08.679!
«Mε χρόνο 7:08.679 μπορούμε δικαιωματικά να πούμε ότι το Nissan GT-R Nismo κρατά το ρεκόρ γύρου στο Nürburgring Nordschliefe για αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής», έλεγε τότε σφίζοντας από υπερηφάνεια ο CEO της εταιρείας, Carlos Ghosn.
Όσο για το GT-R του μέλλοντος; Αυτό θα είναι υβριδικό...