top of page

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αυτόνομη οδήγηση


Πότε έρχεται, σε τι στάδιο βρίσκεται, ποιοι είναι οι φίλοι της και ποιοι οι εχθροί της;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την αυτόνομη οδήγηση κατά την οποία ένα αυτοκίνητο κινείται μόνο του και η παρουσία του οδηγού δεν κρίνεται απαραίτητη (οπότε μιλάμε πλέον για αυτόνομη κίνηση, παρότι έχει πλέον καθιερωθεί ο όρος «οδήγηση»).

Μπορεί λοιπόν ο κάτοχός του είτε να κοιμάται, είτε να συζητά με τους συνεπιβάτες, είτε να είναι στη δουλειά του και να στέλνει το αυτοκίνητο να φέρει τα παιδιά από το σχολείο!

Δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν πως και πως την ώρα να χρησιμοποιούν το όχημά τους ως γραφείο και να απαλλαγούν από το ατέλειωτο σταμάτα-ξεκίνα τις ώρες αιχμής. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι την καινοτομία αυτή αφού πιστεύουν ότι η οδήγηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι ευχαρίστηση, μια απόλαυση που θέλει πολύ κοντά οδηγό και αυτοκίνητο.

Τα ίδια ερωτήματα απασχολούν και τις αυτοκινητοβιομηχανίες: μια σειρά στελεχών της αυτοκίνησης πιστεύει ότι η αυτόνομη οδήγηση είναι το επόμενο μεγάλο γεγονός και υποστηρίζει σθεναρά ότι αυτή η λύση θα αποτελέσει το υψηλότατο επίπεδο της μελλοντικής πολυτέλειας την ώρα που αυξάνει και την ασφάλεια καθώς το 90% των ατυχημάτων προκαλούνται από ανθρώπινο λάθος.

Ωστόσο άλλοι ηγέτες των αυτοκινητοβιομηχανιών αναρωτιούνται κατά πόσο οι πελάτες επιθυμούν πραγματικά να αφήσουν πίσω τους μια «δουλειά» που πραγματικά απολαμβάνουν να κάνουν.

Πότε με το καλό;

Η πρώτη σχετική με την τεχνολογία ερώτηση σήμερα είναι πόσο καιρό θα πάρει ως τη στιγμή που τα αυτοοδηγούμενα οχήματα θα φτάσουν στις αγορές.

Ο CEO της Daimler, Dieter Zetsche, ο τεχνικός διευθυντής της Audi Ulrich Hackenberg και ο συνιδρυτής της Tesla, Elon Musk, είναι μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι τα εντελώς αυτόνομα αυτοκίνητα θα διατίθενται προς πώληση σε περίπου μία δεκαετία.

Θα πάρει άλλη μια δεκαετία (ως το 2035) για να περάσουν αυτά τα αυτοκίνητα στη συνείδηση των καταναλωτών και να αρχίσουν να εξαπλώνονται στις παγκόσμιες αγορές. Τότε, πιστεύεται ότι 18 εκατομμύρια αυτών των μοντέλων θα είναι μερικώς αυτόνομα και 12 εκατομμύρια θα είναι εντελώς αυτόνομα.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι στη Δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία θα υιοθετήσουν γρηγορότερα αυτή την τεχνολογία ενώ η Κίνα το 2035 θα φτάσει στο απόγειο της αυτόνομης οδήγησης.

Ο Zetsche χρησιμοποίησε την Ηλεκτρονική Έκθεση που έγινε φέτος στο Las Vegas για να παρουσιάσει πρώτη φορά το Luxury in Motion concept, το οποίο στοχεύει σε μια γενιά οδηγών που θα αφήσουν τον υπολογιστή να κατευθύνει το τιμόνι.

Δήλωσε μάλιστα πως αυτά τα μελλοντικά αυτοκίνητα «θα είναι ένα περίβλημα σε ρόδες που θα βοηθά τους ανθρώπους να κάνουν ακριβώς αυτό που θέλουν ή αυτό που χρειάζεται να κάνουν. Αυτό είναι επαναπροσδιορισμός της πολυτέλειας στην αυτοκίνηση».

Περίπου το 2030 στα αυτοκίνητα αυτά τα εμπρός καθίσματα θα περιστρέφονται έτσι ώστε οι επιβάτες να έχουν κατά πρόσωπο συζήτηση σε χώρο που θα προσομοιάζει με το σαλόνι του σπιτιού τους

Επιστημονική φαντασία

Τι γνώμη έχετε για ένα αυτοκίνητο που οδεύει προς τον προορισμό του όταν ο οδηγός κοιμάται; «Αυτό είναι επιστημονική φαντασία» λέει η Lotta Jakobsson της Volvo, μια από τις τεχνικούς διευθυντές της μάρκας, υπεύθυνη για την προστασία των επιβατών και τονίζει πως αυτό το επίπεδο αυτόνομης οδήγησης είναι πολλές δεκαετίες μακριά.

Παρότι ο σουηδός κατασκευαστής έχει δεσμευτεί να προσθέσει υψηλής τεχνολογίας συστήματα για να βοηθήσει τον οδηγό και να πιάσει το στόχο του για μηδενικούς θανάτους ανθρώπων που οδηγούν τα νέα Volvo μέχρι το 2020, η εντελώς αυτόνομη οδήγηση δεν είναι ένας από τους στόχους του.

Πρόσφατα ο CEO της Fiat Chrysler Automobiles, Sergio Marchionne, δήλωσε πως το αυτόνομο αυτοκίνητο δεν είναι στους άμεσους στόχους της μάρκας ενώ τόνισε πως ο κόσμος δεν περιμένει με τόση αγωνία κάτι τέτοιο.

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν μερικές καινοτόμες τεχνολογίες που θα τους βοηθήσουν στην ευκολότερη οδήγηση αλλά δεν θα πουν ναι στην παντελή αποχή τους από το τιμόνι. Οι περισσότεροι θέλουν να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους, να απολαμβάνουν την οδήγηση».

Οι αναλυτές λένε πως ο στόχος αυτός δεν μπορεί να πιαστεί μέσα σε μια νύχτα. «Μεγαλύτερος περιορισμός για την αυτόνομη οδήγηση είναι ο χρόνος. Υπάρχουν τόσα πράγματα που πρέπει ακόμα να εξελιχθούν τόσο από τεχνολογικής όσο και από νομοθετικής άποψης» εκτιμά ο Egil Juliussen, διευθυντής έρευνας της IHS Automotive. Βλέπει τα αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης να φτάνουν στις αγορές μεταξύ 2025 και 2030 με κλειδιά στην προκειμένη περίπτωση τόσο το λειτουργικό software όσο και την χαρτογράφηση.

«Μια πλατεία που μόλις δημιουργήθηκε δεν είναι τίποτα σημαντικό για το σύστημα πλοήγησης όταν ο οδηγός είναι πίσω από το τιμόνι αλλά θα μπορούσε να είναι σοβαρό πρόβλημα αν οι σένσορες του αυτοκινήτου το εντόπιζαν αλλά ο βασικός επεξεργαστής δεν το έβρισκε στην χαρτογράφηση» δήλωσε.

Google, φίλος ή εχθρός;

Άλλη ερώτηση σχετική με τα αυτονόμως κινούμενα οχήματα είναι αν οι δυνατές, εκτός αυτοκινητοβιομηχανίας, εταιρείες όπως η Google και η Apple θα είναι στο μέλλον σύμμαχοι ή εχθροί.

Κορυφαίο στέλεχος της Google δήλωσε τον Ιανουάριο πως η εταιρεία του δεν έχει κανένα σχέδιο εισόδου στην αυτοκινητοβιομηχανία επειδή επιθυμεί να πουλά λογισμικό και χαρτογράφηση στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η Google ξεκίνησε συνομιλίες με τις κορυφαίες κατασκευάστριες και συγκέντρωσε μια ομάδα παγκόσμιων προμηθευτών για να προχωρήσει γρήγορα την πίεση που θα φέρει την αυτόνομη οδήγηση στην αγορά.

Χορός δισεκατομμυρίων...

Το Boston Consulting Group προβλέπει ότι η αγορά για την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης θα μπορούσε να αξίζει περίπου 42 δις δολάρια το 2025 αλλά μερικοί παρατηρητές αναρωτιούνται πόσα από αυτά τα έσοδα θα θεωρηθούν έξτρα εργασίες για τους παραδοσιακούς προμηθευτές.

Για τον καταναλωτή, πάντως, η αρχική τιμή για να προσθέσει την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης θα κυμαίνεται από 2 έως 10 χιλιάδες δολάρια αλλά στα 10 πρώτα χρόνια θα υπάρχει μία έκπτωση της τάξης του 4 με 10%.

Βήμα-βήμα ο δρόμος προς την πλήρως αυτόνομη οδήγηση

Επίπεδο 0 – Χωρίς αυτοματοποίηση

Ο οδηγός ελέγχει απόλυτα το αυτοκίνητο κάθε στιγμή. Αυτό δηλαδή που γίνεται σήμερα.

Επίπεδο 1 – Βοήθεια στον οδηγό

Το αυτοκίνητο μπορεί να ελέγξει το τιμόνι ή την ταχύτητα κάτω από ορισμένες συνθήκες την ώρα που ο οδηγός κάνει κάτι άλλο. Παρακολουθεί όμως συνεχώς το αυτοκίνητο. Παράδειγμα γι' αυτό είναι το active cruise control.

Επίπεδο 2 - Μερική αυτοματοποίηση

Το αυτοκίνητο μπορεί να ελέγξει το τιμόνι και την ταχύτητα κάτω από ορισμένες συνθήκες και ο οδηγός να κάνει κάτι άλλο παρακολουθώντας όμως συνεχώς το αυτοκίνητο, όπως για παράδειγμα το αυτόματο σύστημα παρκαρίσματος.

Επίπεδο 3 – Εξαρτημένη αυτοματοποίηση

Ο οδηγός μπορεί να παραχωρήσει τον πλήρη έλεγχο όλων των κρίσιμων λειτουργιών ασφαλείας αλλά πρέπει οπωσδήποτε και συνεχώς να παρακολουθεί το αυτοκίνητο κι όταν οι συνθήκες το απαιτούν να ξαναπαίρνει τα ηνία. π.χ. κατά την κυκλοφοριακή συμφόρηση με το σταμάτα-ξεκίνα.

Τα επόμενα δύο επίπεδα επιτρέπονται μόνο κάτω από συνθήκες δοκιμών και απαιτούν οδηγό πίσω από το τιμόνι.

Επίπεδο 4 – Υψηλή αυτοματοποίηση

Το αυτοκίνητο εκτελεί όλες τις κρίσιμες για την ασφάλεια λειτουργίες για το ταξίδι με τον οδηγό να μην απαιτείται να έχει τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν: όταν ο καιρός είναι καλός, σε αυτοκινητόδρομο, κ.ά. Είναι δυνατόν το αυτοκίνητο να κινείται χωρίς οδηγό.

Επίπεδο 5 – Πλήρης αυτοματοποίηση

Περιλαμβάνει το επίπεδο 4 αλλά χωρίς τους φραγμούς των οδηγικών συνθηκών. Δεν απαιτείται η ύπαρξη οδηγού. Π.χ. οδήγηση με τον οδηγό να κοιμάται ή αποστολή άδειου αυτοκινήτου για την παραλαβή του παιδιού από το σχολείο.

Τι υπάρχει αυτή τη στιγμή;

Πολλοί premium κατασκευαστές προσφέρουν συστήματα που βοηθούν τον οδηγό όπως το active cruise control.

H Μercedes-Benz προσφέρει μια τεχνολογία που ονομάζεται Stop&Go Pilot ως μέρος ενός πακέτου που δημιουργήθηκε για να βοηθά τον οδηγό.Στη Γερμανία κοστολογείται 2.678 ευρώ και τοποθετείται στην C Class.

Η BMW προσφέρει ένα παρόμοιο σύστημα σε μοντέλα της σειράς 5.

Μέχρι το τέλος του 2016 η Audi θα προσφέρει ένα προαιρετικό ημιαυτόνομο σύστημα οδήγησης στο επόμενης γενιάς Α8.

Και η Infiniti παρουσίασε σύστημα αυτόνομης οδήγησης στα πρωτότυπά της στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης.


Featured Posts
Archive
No tags yet.
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Search By Tags
bottom of page